Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι κάτι που καλό θα ήταν να μπει σε όλα τα Ελληνικά σπίτια. Όχι μόνο βοηθάει πολύ στη μείωση του κόστους του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά βοηθάει πολύ και στη προστασία του περιβάλλοντος. Ο λόγος που έχει αυτά τα δύο προτερήματα είναι πολύ απλός: η κύρια πηγή ενέργειας του είναι δωρεάν και ανεξάντλητη και δεν είναι άλλη από τον ήλιο! Η Ελλάδα έχει τεράστια ποσοστά ηλιοφάνειας, οπότε ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μία πολύ καλή επένδυση για κάθε οικογένεια αφού δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη λειτουργία του.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλές οικογένειες που είναι διστακτικές όσον αφορά την αγορά και τοποθέτηση θερμοσίφωνα, κυρίως γιατί δεν ξέρουν και πολλά γι’ αυτές τις συσκευές. Δεν ξέρουν ας πούμε τις δυνατότητες του κάθε μοντέλου και φυσικά τις τιμές της αγοράς, οπότε και φοβούνται πως μπορεί να «πιαστούν κορόιδο» αν δοκιμάσουν να κάνουν μία αγορά. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ηλιακό θερμοσίφωνα!

Μην είστε υπερβολικοί

Είναι λογικό ο πωλητής να προσπαθήσει να σας πουλήσει το μεγαλύτερο και ακριβότερο μοντέλο που μπορεί, αφού άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά του. Εσείς λοιπόν θα πρέπει απλά να μην «τσιμπήσετε». Ένα ζευγάρι ή ένα σπιτικό με το πολύ τρία άτομα δεν χρειάζεται μια τεράστια δεξαμενή, για παράδειγμα. Επίσης, αν μένετε σε περιοχή με ήπιους χειμώνες δεν χρειάζεται να επενδύσετε και πολλά σε προστασία από το κρύο, αφού ακόμη και οι πιο φθηνοί και απλοί ηλιακοί θερμοσίφωνες δουλεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα σε μη ακραίο κρύο και άλλες ακραίες συνθήκες. Πάντα λοιπόν να θυμάστε τις ανάγκες σας και να μη τις μεγαλοποιείτε χωρίς λόγο.

Προσοχή στον τύπο

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τύποι ηλιακού θερμοσίφωνα: οι παλιού τύπου και οι καινούργιου. Οι παλιού τύπου στην ουσία ζεσταίνουν απευθείας το νερό αφού το περνάνε από ειδικά σωληνάκια που υπάρχουν ανάμεσα στους ηλιακούς συλλέκτες. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν κάνει πάρα πολύ κρύο αφού δεν μπορεί να γίνει χρήση αντιψυκτικού. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η χαμηλή τιμή. Οι νέου τύπου από την άλλη, ζεσταίνουν το νερό στην δεξαμενή και το διατηρούν ζεστό με εναλλακτές θερμότητας. Δουλεύουν άψογα ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και καιρού, αλλά είναι αρκετά ακριβότεροι από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες παλιού τύπου. Μπορούμε να πούμε ότι οι θερμοσίφωνες πρώτης κατηγορίας είναι μόνο για σπίτια σε νησιά ή περιοχές που δεν κάνει σκληρούς χειμώνες. Όλοι οι άλλοι θα πρέπει να προτιμήσουν τους καινούργιου τύπου για να μην έχουν προβλήματα.

Η εγκατάσταση να περιλαμβάνεται στην τιμή

Εννοείται ότι πέρα από το κόστος της αγοράς, θα πρέπει να πληρώσετε και για την εγκατάσταση ή τοποθέτηση του συστήματος ηλιακού θερμοσίφωνα που θα αγοράσετε. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η όλη διαδικασία είναι σχετικά απλή και γρήγορη και μάλιστα μερικές φορές δεν κρατάει παρά μόνο μερικές ώρες, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν τρεις. Εννοείται όμως ότι τα συνεργεία κοστίζουν γι’ αυτό και είναι καλό να αποφύγετε αυτό το έξτρα κόστος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις με ηλιακούς θερμοσίφωνες θα παρέχουν δωρεάν την εγκατάσταση ή ακόμη και την όποια συντήρηση ή service μπορεί να χρειαστεί ο ηλιακός σας θερμοσίφωνας. Έχετε τον νου σας για τέτοια πακέτα και μην τα χάσετε!

Προσοχή στη συντήρηση

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια πάρα πολύ απλή συσκευή – ή καλύτερα ένα σύστημα – αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και λίγη φροντίδα για να δουλεύει πάντα στην εντέλεια. Καλό είναι λοιπόν να κάνετε τακτικά και κάποιες απλές εργασίες συντήρησης. Η πιο απλή δεν είναι άλλη από τον καθαρισμό του ηλιακού συλλέκτη έτσι ώστε να είναι πάντα λείος και αστραφτερός και να μην έχετε απώλεια ενέργειας. Επιπλέον, αν έχετε θερμοσίφωνα καινούργιου τύπου, θα πρέπει να ελέγχετε και να αλλάζετε ή να συμπληρώνετε το αντιψυκτικό υγρό τους χειμερινούς μήνες. Να ζητήσετε οπωσδήποτε οδηγίες και συμβουλές συντήρησης από την επιχείρηση από την οποία θα αγοράσετε τον ηλιακό σας!

Όλοι ψάχνουν να βρούνε τον καλύτερο ηλιακό θερμοσίφωνα της αγοράς στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας σε ασυναγώνιστες τιμές και προσφορές, δεν υπάρχει. Υπάρχει ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας για εσάς, τις ανάγκες σας και φυσικά το χρηματικό ποσό που είστε διατεθειμένοι να δώσετε. Οπότε, κάντε την έρευνα αγοράς σας και επιλέξτε τον σωστό ηλιακό θερμοσίφωνα για εσάς.